HMPE

PE is de afkorting van polyetheen: de oude benaming polyethyleen. Vanwege zijn goede eigenschappen is dit het kunststof dat wereldwijd het meest wordt gebruikt.

Er zijn meerdere soorten PE. Om misverstanden over de benaming te voorkomen, gebruiken wij het getal dat de moleculaire dichtheid aangeeft. Dit geeft aan hoeveel moleculen er per volume in de kunststof aanwezig zijn. Hoe hoger dit getal is, hoe slijtvaster de kunststof is. Vanaf 500 heet het ‘hoogmoleculair’ (HM). In de kunststofplatenindustrie gebruiken we de volgende drie soorten:

  • PE 300
  • HMPE 500
  • HMPE 1000

PE heeft een goede slijtweerstand en een lage wrijvingscoëfficiënt. Wel dient de temperatuur niet teveel op te lopen, in verband met smeltgevaar. In tegenstelling tot Nylon, neemt het materiaal geen vocht op. Het wordt veel gebruikt bij langzaam lopende mechanismen, met name in de voedingsindustrie.

PE is volledig goedgekeurd om in direct contact met levensmiddelen te komen, mits FDA-gecertificeerd. Talboom voldoet aan de strenge eisen voor de opslag, verwerking en traceability van HMPE foodgrade. Indien gewenst, leveren we natuurlijk een FDA-certificaat mee.

Er zijn ook PE varianten die een nog hoger moleculair getal hebben Dit is zogenaamd UHMPE (Ultra Hoog Moleculair Poly Ethyleen), ook wel bekend als Werkstoff S. Dit wordt gebruikt voor mechanische systemen waarbij de hoogste slijtvastheid wordt vereist.

Wil je een goed beeld krijgen van een materiaal? Vraag dan een monster aan.

Talboom – grote voorraad, snelle levering
Talboom heeft een zeer grote voorraad kunststoffen in verschillende kleuren, uitvoeringen en afmetingen. Onderaan deze pagina vind je een overzicht met de verschillende soorten PE. Door hierop te klikken, kom je op de detailpagina, waar het product uitgebreid wordt beschreven.

HMPE

Voordelen

Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Voedingsmiddelen industrie
Machinebouw
Opslagtanks
Bloembakken
Waterdichte bakken
Transportsector
Geleidingen
Materiaal neemt geen vocht op
Uitstekende chemische resistentie
Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Hoge maatvastheid
Goed te verspanen en te bewerken
Zie specifieke materialen voor verdere eigenschappen op de sub pagina’s
Leverbaar als plaat en rondstaf
In diverse kleuren leverbaar, voornamelijk in zwart, naturel en blauw

Varianten