HMPE

Een HMPE-plaat wordt gemaakt vanuit een basis van polyetheen, ofwel polyethyleen. PE is de afkorting van polyetheen: de oude benaming polyethyleen. Vanwege zijn goede eigenschappen is dit de kunststof dat wereldwijd het meest wordt gebruikt. Bij Talboom Kunststoffen uit Breda zijn wij dan ook expert in het verwerken van dit materiaal, bijvoorbeeld in het frezen van HMPE.

De naamgeving van een HMPE-plaat

Er zijn meerdere soorten polyetheen. Om misverstanden over de benaming te voorkomen, gebruiken wij het getal dat de moleculaire dichtheid aangeeft. Dit geeft aan hoeveel moleculen er per volume in de kunststof aanwezig zijn. Hoe hoger dit getal is, hoe slijtvaster de kunststof is. Vanaf 500 heet het ‘hoogmoleculair’ (HM). Een HMPE-plaat is daarmee dus een plaat van polyetheen met een hoogmoleculaire dichtheid. In de kunststofplatenindustrie gebruiken we de volgende drie soorten:

Door de goede slijtweerstand en lage wrijvingscoëfficiënt is een HMPE-plaat uitstekend te bewerken, bijvoorbeeld door het frezen van het HMPE. Hierbij dient de temperatuur niet te hoog te worden, dan is het mogelijk dat de HMPE-plaat gaat smelten. Een ander voordeel is dat het materiaal geen vocht opneemt.

De toepassing van een HMPE-plaat

Een HMPE-plaat wordt veel gebruikt bij langzaam lopende mechanismen, zoals bijvoorbeeld in de voedingsindustrie. De mogelijkheid tot het frezen van HMPE zorgt voor de brede toepasbaarheid. Polyetheen is volledig goedgekeurd om in direct contact met levensmiddelen te komen, mits FDA-gecertificeerd.

Maatwerk bij het frezen van HMPE en UHMPE

Er zijn ook PE-varianten die een nog hoger moleculair getal hebben Dit is zogenaamd UHMPE (Ultra Hoog Moleculair Poly Ethyleen), ook wel bekend als Werkstoff S. Dit wordt gebruikt voor mechanische systemen waarbij de hoogste slijtvastheid wordt vereist. Bij het frezen van HMPE en andere vormen van kunststof maatwerk van bijvoorbeeld een HMPE-plaat profiteer je van onze jarenlange ervaring.

Kies voor een bedrijf met een grote voorraad en snelle levering

Bij Talboom Kunststoffen vind je een grote voorraad kunststoffen in uiteenlopende kleuren, maten en met diverse eigenschappen. Bekijk onderstaand de mogelijkheden voor een HMPE-plaat en welk HMPE wij goed kunnen frezen. Ook bieden wij de mogelijkheid om pvc te frezen of anders te bewerken. Heb je nog vragen of wil je meer weten over onze gerealiseerde projecten? Bel ons dan via +31 (0)76 – 565 23 50 of stuur een e-mail naar info@talboomkunststoffen.nl.

HMPE

Voordelen

Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Voedingsmiddelen industrie
Machinebouw
Opslagtanks
Bloembakken
Waterdichte bakken
Transportsector
Geleidingen
Materiaal neemt geen vocht op
Uitstekende chemische resistentie
Hoge slagvastheid ook bij lage temperaturen
Hoge maatvastheid
Goed te verspanen en te bewerken
Zie specifieke materialen voor verdere eigenschappen op de sub pagina’s
Leverbaar als plaat en rondstaf
In diverse kleuren leverbaar, voornamelijk in zwart, naturel en blauw

Varianten